نحوه عملکرد موتورهای جستجو به چه صورت است؟
نحوه عملکرد موتورهای جستجو
در این درس نحوه عملکرد موتورهای جستجو را به طور کامل فرا خواهید گرفت. همانطور که در درس 1 : ” سئو چیست؟ ” بیان شد، موتورهای جستجو ماشین های پاسخ دادن به سوال های ما هستند. آنها برای کشف، درک و سازماندهی محتوای وب بوجود آمده اند تا پاسخ های مربوطه به سوالات ما را ارائه دهند.
برای نشان دادن سایت شما در نتایج موتورهای جستجو همانند گوگل ، ابتدا باید محتوای شما برای موتورهای جستجو قابل مشاهده باشد. این مورد مهمترین قطعه از پازل سئو سایت می باشد. اگر سایت شما توسط ربات های موتورهای جستجو پیدا نشود، هیچ راهی وجود ندارد که در SERP (صفحه نتایج موتور ها جستجو) دیده شوید. پس کاری که شما باید در ابتدا انجام دهید ، درک درست نحوه عملکرد موتورهای جستجو می باشد !
موتورهای جستجو چگونه کار می کنند؟
نحوه عملکرد موتورهای جستجو دارای سه قسمت اصلی می باشد :
خزیدن : موتورهای جستجو به وسیله ربات هایی که دارند در محتوای وب به جستجو می پردازند و با رفتن به داخل آدرس صفحات سایت ها ( URL ) ، به دنبال کدها و محتوای متنی آن ها می باشند.
ایندکس کردن : ربات های گوگل و سایر موتورهای جستجو هنگام خزیدن در سایت ها ، اطلاعات آن ها را ذخیره و سازماندهی می کنند. این عمل دقیقا مشابه فهرست کردن اطلاعات یک کتاب می باشد. به این عمل ایندکس کردن صفحه یا سایت می گویند. هنگامی که صفحه ای از یک سایت ایندکس شود ، به این معناست که در نتایج جستجو قابل مشاهده می باشد. البته تنها برای درخواست های مرتبط به آن صفحه از سایت!
رتبه بندی : پس از ایندکس کردن صفحات ، نوبت به رتبه بندی صفحات مرتبط می شود. هنگام جستجوی یک کاربر در گوگل یا سایر موتورهای جستجو ،رتبه بندی باعث می شود که نتایج بهتر و مرتبط تر ، بر حسب اولویت به او نمایش داده شوند. هدف اصلی رتبه بندی ، ارائه بهترین پاسخ به پرسش جستجوگر می باشد.
خزیدن یا ” crawling ” در موتورهای جستجو به چه معناست ؟
خزیدن فرآیند کشف اطلاعت توسط موتورهای جستجو می باشد که در آن موتورهای جستجو یک تیم از روبات های مختلف را به سایت ها می فرستند (که به عنوان خزنده ها یا اسپایدر ها شناخته می شوند) تا برای پیدا کردن محتوای جدید و به روز شده تلاش کنند. محتوا می تواند ماهیت های مختلفی داشته باشد. می تواند یک صفحه وب، یک تصویر، یک ویدیو، یک PDF و غیره باشد . اما بدون در نظر گرفتن فرمت آن ، محتوا توسط لینک ها کشف می شود.
ربات های گوگل ابتدا تعداد کمی از صفحات یک سایت را بررسی می کنند ، سپس با جستجوی کامل در آن صفحات تمام لینک های آن را پیدا می کنند. این لینک ها حکم سر نخ را برای آن ها دارند. از طریق ورود به لینک های پیدا شده ، صفحات و محتواهای جدید را پیدا می کنند و سپس آن ها را ایندکس می کنند. اسم این دیتابیس بزرگ که تمامی آدرسهای (URL) صفحات ایندکس شده در آن نگهداری می شود ، کافئین نام دارد. هنگامی که کاربری در گوگل به جستجو می پردازد ، گوگل از میان صفحات ایندکس شده بهترین و مناسب ترین نتایج را به کاربر نشان می دهد.
ایندکس شدن در موتورهای جستجو به چه معناست؟
به فرایند بررسی و ذخیره سازی صفحات سایت ها توسط موتورهای جستجو ، ایندکس شدن می گویند. این اطلاعات در یک دیتابیس بسیار بزرگ ذخیره می شوند. هنگامی که یک کاربر به جستجوی یک کلمه و یا عبارت کلیدی می پردازد ، موتورهای جستجو تمام اطلاعاتی که ذخیره کرده اند را بررسی می نمایند تا مرتبط ترین صفحات را بر حسب اولویت به او نمایش دهند.
معنای رنکینگ “Ranking ” در موتورهای جستجو
زمانی که شخصی جستجویی انجام می دهد ، موتور جستجو می خواهد با بهترین پاسخ ها ، سوال آن شخص را برطرف کند. برای این کار به تمامی صفحاتی که قبلا ایندکس کرده و به موضوع جستجو شده مرتبط هستند ، نمره می دهد. سپس تمامی این صفحات را بر حسب مناسب ترین نتایج و بر حسب نمره هایی که به آن ها داده ، به ترتیب به کاربر نمایش می دهد. به این رتبه بندی مطالب مرتبط و مفید ، رنکینگ گفته می شود. شما می توانید رنکیگ موتورهای جستجو را به این صورت در نظر بگیرید : هر نتیجه ای که بالاتر نمایش داده می شود ، از دید موتورهای جستجو مطلب مرتبط تر و مفیدتری برای جستجوگر می باشد.
شما این امکان را دارید که از موتورهای جستجو درخواست کنید تا یک صفحه از سایت شما و یا حتی کل آن را در نتایج ایندکس نکنند. این کار می تواند دلایل مختلف و زیادی داشته باشد که به بعضی از آن ها در آینده اشاره خواهم کرد. ولی اگر شما چنین هدفی ندارید و می خواهید که صفحات سایت شما ایندکس شوند ، باید مطمئن شوید که ربات های موتورهای جستجو به راحتی می توانند به سایت شما دسترسی داشته باشند و به عبارتی در آن به راحتی بخزند!
اگر این درس را تا انتها مطالعه کنید با نحوه عملکرد موتورهای جستجو به طور کامل آشنا خواهید شد و یاد خواهید گرفت که چگونه با آن ها دوست باشید و از مقابله با آن ها دوری کنید.
بزرگترین و محبوب ترین موتور جستجوی دنیا کدام است !؟
معمولا افراد در جامعه از چند موتور جستجوی معروف صحبت می کنند. اکثر آن ها می دانند که گوگل بزرگترین سهم از بازار جستجو را در دست دارد. اما آیا بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجویی همانند Bing و Yahoo هم اهمیت دارد؟ حقیقت این است که با وجود بیش از 30 موتور جستجوی اصلی در دنیای وب ، اکثر مردم و افرادی که خدمات سئو ارئه می دهند، به گوگل توجه می کنند! شاید از خودتان بپرسید چرا !؟ به دلیل اینکه گوگل سایتی است که اکثر قریب به اتفاق مردم جستجو هایشان را در آن انجام می دهند. اگر ما Google Maps ، Google Images ، YouTube و سایر زیرمجموعه های گوگل را در نظر بگیریم ، بیش از 90 درصد جستجو ها در دنیای وب از طریق گوگل انجام می شود! تقریبا 20 برابر بینگ و یاهو بر روی هم!
چک کردن خزنده گوگل : آیا موتورهای جستجو می توانند صفحات شما را پیدا کنند؟
حال که با نحوه عملکرد موتورهای جستجو آشنا شدید ، نوبت به چک کردن سایت خودتان می رسد. همانطور که آموختید ، حتما باید اطمینان حاصل کنید که خزنده های موتورهای جستجو به راحتی می توانند به محتوای سایت شما دسترسی پیدا کنند. اگر دسترسی داشته باشند صفحات شما را ایندکس می کنند. به همین دلیل باید صفحات ایندکس شده سایتتان را بررسی نمایید. اگر وب سایت خود را قبلا راه اندازی کرده اید ، می توانید همین حالا این موضوع را چک کنید.
تنها کافی است که در نوار جستجو گوگل نام سایت خود را به این صورت جستجو نمایید : site:yourdomain.com
در این تست شما به جای yourdomain.com نام سایت خود را قرار دهید. سپس گوگل تمام صفحات ایندکس شده سایت شما را نمایش می دهد. با یک بررسی سریع می توانید از وضعیت سایت خود و تعداد صفحات ایندکس شده آن اطلاع پیدا کنید. علاوه بر آن ، شما می توانید به راحتی از نحوه نمایش متا تگ عنوان و متا تگ توضیحات صفحات مختلف سایت خود مطلع شوید.