راهنمای جامع گوگل سرچ کنسول
گوگل سرچ کنسول یک ابزار بسیار قدرتمند می باشد که می تواند به بهینه سازی سایت شما کمک شایانی کند. این ابزار توسط کمپانی گوگل در اختیار وب مستر ها قرار گرفته است. داده هایی که شما از گوگل سرچ کنسول به دست می آورید، بسیار ارزشمند هستند. شما به هیچ وجه نمی توانید چنین اطلاعات دقیق و با کیفیتی را از ابزارهای دیگر استخراج کنید! دلیل آن هم دسترسی مستقیم گوگل به داده های موتور جستجوی خودش می باشد. هیچ کدام از ابزارهای دیگر به این صورت به داده های موتور جستجوی گوگل دسترسی ندارند.
در قدیم نام آن وب مستر تولز بود ولی به ” google search console ” تغییر پیدا کرد. مدتی هم هر دو نسخه قدیم و جدید فعال بودند. و یک سری از امکانات تنها از نسخه قدیمی در دسترس بود. اما خوشبختانه اخیرا تمامی امکانات لازم به نسخه جدید انتقال پیدا کرد و ” webmaster tools ” از دسترس خارج شد. از طریق لینک زیر می توانید وارد سرچ کنسول گوگل شوید :
https://search.google.com/search-console
تفاوت های وب مستر تولز و سرچ کنسول
ابزارهای نسخه جدید ( سرچ کنسول ) بسیار دقیق تر و حرفه ای تر می باشند. در کل می توان گفت سرعت و دقت در آن ها بسیار افزایش پیدا کرده است. برای مثال در حال حاضر شما می توانید به داده های روز قبل سایت خود دسترسی داشته باشید. این عامل می تواند کمک شایانی به سئو سایت شما کند. از طرفی ابزارهایی که دیگر کارایی لازم را نداشتند ، در نسخه جدید به طور کامل حذف شدند.
علاوه بر آن برای ایندکس شدن صفحات جدید به راحتی می توانید بدون محدودبت های قبلی از گوگل درخواست کنید. و از طرفی سرعت ایندکس شدن صفحات بسیار بالا رفته است. در نسخه جدید با یک رابط کاربری بسیار ساده و جذاب مواجه می شوید و برعکس نسخه قدیم ، کاملا ریسپانسیو می باشد.
مزیت های گوگل سرچ کنسول :
گوگل سرچ کنسول یک ابزار کاملا رایگان می باشد. امکانات بسیاری در آن قرار گرفته است. ولی نکته مهم این است که شما بتوانید ار این امکانات به درستی استفاده کنید. پردازش صحیح داده ها نیاز به تجربه و شناخت کافی دارد. ولی به صورت کلی تمامی این امکانات هدفشان در اختیار قرار دادن موارد زیر به ما می باشند :
- آمار و اطلاعاتی که می تواند به شدت برای استراتژی رقابتی سئو سایت شما مفید باشد
- رتبه بندی و جایگاه نمایش سایت شما در گوگل
- نحوه تعامل کاربران با نتایج سایت شما
- مشکلات فنی سایت
نحوه ثبت سایت در سرچ کنسول
شما تنها در صورتی می توانید یک سایت را در سرچ کنسول ثبت کنید که دسترسی کامل به آن داشته باشید. به صورت کلی 2 روش کلی برای ثبت سایت وجود دارد:
- ثبت از طریق دامنه سایت
- ثبت از طریق معرفی یک آدر مشخص
روش اول : ثبت از طریق دامنه :
این روش اخیرا اضافه شده است. مزیت اصلی آن ، ثبت کل دامنه به صورت یک جا می باشد. در این روش تنها با ثبت دامنه سایت خود ، هر ساب دامین و یا ساب فولدر و یا هر حالت http و https به صورت خودکار ثبت می شود. این روش بسیار خوب است اما متاسفانه در ایران به راحتی قابل اجرا نمی باشد. چون باید در DNS رکوردهای دامنه خود تغییر ایجاد کنید. و معمولا چون فروشنده های دامین در ایران ریسلر هستند ، پنل مدیریت دامنه را در اختیار شما قرار نمی دهند.
البته اگر برای آن ها تیکت بگذارید ممکن است این کار را برای شما انجام دهند. و یا حتی اگر دامنه خود را به صورت مستقیم از کمپانی های معتبر خارجی خریداری کرده باشید ، امکان تغییر در ” دی ان اس رکورد ها ” برای شما وجود دارد.
روش دوم : ثبت از طریق URL :
در این روش شما آدرس مشخصی که مد نظرتان می باشد را ثبت می نمایید. و تنها داده های آن آدرس مشخص و هر آنچه بعد از آن باشد به شما نمایش داده می شود. برای مثال اگر شما دامنه yourdomain.com را ثبت نمایید به داده های yourdomain.com/blog هم دسترسی دارید.
اما در این روش حتی http با https متفاوت است و 2 آدرس مجزا به حساب می آیند. حتی اگر سایت شما yourdomain.com می باشد ، برای دسترسی به داده های ساب دامینی مانند mobile.yourdomain.com باید به صورت مجزا آن را ثبت نمایید.
روش های ثبت سایت در search console از طریق URL :
چند روش مختلف برای ثبت سایت از طریق ” یو آر ال ” وجود دارد. اما بهترین آن و پیشنهاد خود گوگل ، آپلود فایل HTML در قسمت ROOT هاست می باشد. دلیل اصلی آن هم با ثبات بودن این روش نسبت به روش های دیگر می باشد. به این معنا که با تغییر در سایت و یا پلاگین ها ، سرچ کنسول شما قطع نمی شود.
برای مثال در روش دیگر شما می توانید یک کد را در قسمت هدر سایت قرار دهید. ولی اگر به هر دلیل تغییری در ساختار سایت ایجاد کنید و یا پلاگینی که از طریق آن کد را قرار داده اید پاک کنید ، ممکن است دسترسی شما قطع شود.
این روش های ثانویه معمولا برای کسانی مناسب است که دسترسی کامل به هاست ندارند. به همین دلیل مجبور می شوند از این طریق عمل کنند. این روش ها حتی از لحاظ بهینه بودن کدها هم پیشنهاد نمی شود. چون یک خط کد به هدر تمام صفحات سایت شما اضافه می شود.
فراموش نکنید که شما امکان اتصال از طریق گوگل آنالیتیکس و گوگل تگ منیجر را دارید. البته در صورتی که قبلا آن ها را به سایت خود متصل کرده باشید.
نکته مهم : مشخص کردن یک حالت از دامنه اصلی سایت
هر دامنه می تواند به 4 حالت مختلف نمایش داده شود. دو حالت آن می تواند با http و یا https باشد. که هر کدام از این دو حالت مجددا می توانند با www و یا بدون www باشند. برای مثال سایت بنده می توانست به 4 حالت زیر نمایش داده شود :
- www.farzadesmaeilian.com
- http://www.farzadesmaeilian.com
- https://www.farzadesmaeilian.com
- http://farzadesmaeilian.com
اما بنده تنها مدل چهارم را برای نمایش سایت انتخاب کردم. دلیل آن هم این است که اگر اجازه می دادم در حالت های دیگر هم سایت نمایش داده شود ، در عمل 4 نسخه کپی از سایت خودم ایجاد کرده بودم. رعایت نکردن این موضوع می تواند به سئو سایت ضربه بزند.
چگونه می توان تنها یک حالت از دامنه را نمایش داد ؟
تا همین چند وقت پیش در گوگل وب مستر تولز ابزاری به نام preferred domain وجود داشت. در آن می توانستید حالتی که مد نظرتان بود را انتخاب نمایید و گوگل تنها آن حالت را ایندکس می کرد. اما این ابزار دیگر در دسترس نیست.
در حال حاضر باید برای از بین بردن این مشکل تمام 3 حالت دیگر سایت را بر روی یک حالت که مد نظرتان هست ، ریدایرکت 301 نمایید. این کار از طریق فایل htaccess امکان پذیر است. از طرف دیگر فراموش نکنید که در صفحات خود از تگ canonical استفاده نمایید. همین موضوع می تواند به ربات های گوگل بفهماند که کدام حالت نسخه اصلی سایت شما می باشد.
البته در گذشته با وجود اینکه ابزار preferred domain دامین وجود داشت ، باید از 2 راه حل ذکر شده در بالا استفاده می کردید. اما متاسفانه همین حالا هم در بعضی از سایت های معروف شاهد نبود تگ کنونیکال می باشیم.
مشخص کردن زبان در سرچ کنسول به همراه محل لوکیشن سایت شما
هنگامی که برای سایت خود دامین انتخاب می کنید ، باید به ” TLD و یا همان دامنه های سطح بالای ” آن دقت نمایید. TLD مخفف Top Level Domain می باشد. در عمل همان پسوند سایت شما می باشد. برای مثال com. و ir. جزء محبوب ترین ها در ایران می باشند. البته اخیرا استفاده از پسوندهای جدید مرسوم شده است. ولی متاسفانه دوستانی که از پسوندهای جدید استفاده می کنند ، توجهی به فلسفه درست شدن آن TLD ندارند. خیلی از آن ها متعلق به کشور های دیگر می باشند. مانند دامنه ” in. ” که برای کشور هند می باشد و ایرانیان زیادی از آن استفاده می کنند. چون خرید دامنه بعضی از کشورها مانند هند ، کلمبیا و … نیازی به داشتن اقامت آن کشور ندارند.
اما موضوع مهم ، تاثیر این پسوندها در سئو سایت شما می باشد. در گوگل سرچ کنسول شما امکان تعیین موقعیت جغرافیایی و زبان سایت را دارید. اما برای پسوندهایی که متعلق به کشورها می باشند ، این امکان برای شما فعال نمی باشد. برای مثال گوگل دامنه ir. را به صورت خودکار برای ایران تشخیص می دهد. به همین صورت دامنه co. که خیلی ار ایرانی ها از آن استفاده میکنند را ، متعلق به کشور کلمبیا می داند.
آیا دامنه های کشورهای دیگر برای سئو مشکل ایجاد می کنند؟
اگر جامعه هدف شما در ایران می باشد و شما از پسوندهای کشورهای دیگر استفاده می کنید ، شما رقابت را برای خود سخت کرده اید. این به این معنا نیست که شما نمی توانید با دامنه کشورهای دیگر در ایران رتبه بگیرید! بلکه تفاوت بر سر جایگاه برتر می باشد. یعنی اگر همان فعالیت را بر روی دامنه ir. انجام می دادید ، جایگاه های بهتری می گرفتید!
آیا دامنه های عمومی برای سئو مناسب هستند؟
انتخاب یک پسوند مناسب یکی از فاکتورهای مهم و اولیه در داشتن یک آدرس اینترنتی درست می باشد. برای خیلی از دوستان ممکن است این سوال پیش بیاید که آیا دامنه های عمومی مانند com. ، info ، edu. و غیره برای سئو مناسب هستند؟! پاسخ بدون شک مثبت است. چون گوگل برای این دامنه ها در سرچ کنسول به شما امکان تعیین موقعیت جغرافیایی را می دهد. شما به راحتی می توانید از بخش International Targeting کشور هدف خود را مشخص نمایید. این کار به سایت شما کمک می کند تا در کشور هدف جایگاه های بهتری پیدا کند. البته این به این معنا نیست که در کشورهای دیگر جایگاه پیدا نمی کتد!
اگر در سرچ کنسول موقعیت جغرافیایی را مشخص نکنیم بهتر نیست ؟
اگر برای مثال شما دامنه com. دارید و بازار هدف شما به صورت مشخص ایران است ، بهتر است که در سرچ کنسول ایران را مشخص کنید. ولی اگر بازار هدف شما ایران وی یک کشور دیگر است بهتر است تشخیص آن را به عهده گوگل بگذارید. حتی اگر شما کشور خاصی را مشخص نکنید ، گوگل از روی موقعیت جستجوها ، آی پی کاربران ، موقعیت بک لینک ها ، زبان سایت ، موقعیت هاست و … تشخیص می دهد که این سایت برای چه کشوری می باشد. ولی اگر جامعه هدف شما دقیقا مشخص شده است بهتر است که خودتان اعلام نمایید تا از اشتباهات احتمالی جلوگیری کنید.